Έχετε ξανακούσει για το παιχνίδι ανοιχτού τύπου;
Αν δεν το έχετε ακουστά, μπορεί να έχετε ακούσει για το ελεύθερο ή το μη δομημένο / καθοδηγούμενο παιχνίδι. Αυτοί οι προσδιορισμοί είναι παρόμοιοι ως προς τους στόχους, τις προθέσεις και τα οφέλη που προσφέρουν στα παιδιά. Αν όμως και πάλι, δεν το έχετε ακούσει καθόλου και με κανέναν τρόπο ελάτε να το γνωρίσουμε μαζί.
Πριν ξεκινήσουμε να αναλύουμε τη σημαντικότητα του παιχνιδιού ανοιχτού τύπου για τα παιδιά, ας αρχίσουμε λίγο ανάποδα, και ας δούμε πρώτα για το παιχνίδι κλειστού τύπου.
Ναι, φυσικά υπάρχουν και οι δύο αυτοί τύποι και είναι εξίσου σημαντικοί, ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους
Το παιχνίδι κλειστού τύπου αφορά κυρίως δραστηριότητες που έχουν σαφείς και συγκεκριμένες κατευθύνσεις ή οδηγίες για το πώς πρέπει να εκτελεστούν. Έχουν έναν συγκεκριμένο στόχο να επιτύχουν ή καταλήγουν σε ένα αποτέλεσμα. Κάποια παραδείγματα κλειστού τύπου είναι τα παζλ, τα επιτραπέζια, τα πειράματα, τα κινητικά παιχνίδια κ.λπ.
Αυτή την φορά όμως θα εστιάσουμε και θα γνωρίσουμε καλύτερα το παιχνίδι ανοιχτού τύπου. Μιλάμε για “γνωριμία”, καθώς αυτός ο τύπος παιχνιδιού, σύμφωνα με έρευνες, πραγματοποιείται πολύ λιγότερο και πολλοί είναι αυτοί που δεν τον γνωρίζουν. Μελετώντας τις απόψεις των ενηλίκων (γονιών και παιδαγωγών) για το ανοιχτό παιχνίδι, παρατηρείται ότι πολλοί το θεωρούν ασήμαντο διότι πιστεύουν πως “τα παιδιά δεν παίρνουν γνώσεις” και γενικά υπάρχει η αίσθηση της ανασφάλειας, για το που βγάζει αυτό το παιχνίδι και πώς σταματάει ή περιορίζεται.
Γνωρίζουμε όμως τι πραγματικά έχει να προσφέρει το παιχνίδι ανοιχτού τύπου;
Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και μέσα από το παιχνίδι τους. Το παιχνίδι ανοιχτού τύπου μπορεί να περιγραφεί ως παιχνίδι που δεν έχει προκαθορισμένους περιορισμούς, επιτρέπει στα παιδιά να εκφράσουν ελεύθερα τη φαντασία τους και την δημιουργικότητά τους. Αυτό το είδος παιχνιδιού δίνει στα παιδιά ατελείωτες δυνατότητες κατά τη διάρκειά του, καθώς δεν υπάρχουν οδηγίες ή κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν από αυτά. Σε αντίθεση με τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες κλειστού τύπου, δεν υπάρχει “σωστή” απάντηση ή “σωστός” τρόπος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Κατά τη διάρκεια του ανοιχτού παιχνιδιού, τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις καθώς εμπλέκουν πλήρως τη δημιουργικότητά τους και τη φαντασία τους. Η συμμετοχή των παιδιών σε παιχνίδι ανοιχτού τύπου είναι εύκολη. Τα υλικά για το παιχνίδι αυτό είναι πράγματα ανακυκλώσιμα, πράγματα που βρίσκουμε σε μια κουζίνα, οτιδήποτε υπάρχει στον περίγυρο του παιδιού και μπορεί να παίξει ελεύθερα με αυτό. Για παράδειγμα: χαρτόκουτα, υφάσματα, πηλός, αλεύρι, οικοδομικό υλικό κ.λπ.
Γιατί είναι σημαντικό το παιχνίδι ανοιχτού τύπου;
- Δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να εξασκήσουν τις ηγετικές τους ικανότητες και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων.
- Ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι πιο ανοιχτά στο να πειραματιστούν με νέες ιδέες και να μάθουν νέες έννοιες (κατ’ επέκταση).
- Προωθεί την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που χρειάζεται ο σημερινός κόσμος.
- Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του παιδιού, να ρέει ελεύθερα.
- Τα υλικά που βοηθούν την δημιουργία του ανοιχτού παιχνιδιού είναι εύκαιρα και εύκολα προσβάσιμα.
- Και όταν το ανοιχτό παιχνίδι είναι και ομαδικό, σίγουρα η κοινωνικό – συναισθηματική ανάπτυξη “χτυπάει κόκκινο”.
“Η Κ παίρνει το βάζο με το σιμιγδάλι από το ράφι και από το σημείο με τα εργαλεία μια χτένα και τις μεγάλες κουτάλες. Κατευθύνεται στην φωτοτράπεζα και με μία από τις κουτάλες αδειάζει το σιμιγδάλι στην επιφάνειά της. Αρχίζει να δημιουργεί γραμμές με την χτένα και με ενθουσιασμό καλεί και τα υπόλοιπα παιδιά, που ήταν γύρω της, για να δουν τι έφτιαξε. Τα παιδιά πήγαν κοντά της σέρνοντας το τρόλεϊ, το οποίο είχε μέσα υαλότουβλα. Ο Γ ρώτησε την Κ: “Έφτιαξες δρόμους;” και η Κ του απάντησε: ”Δεν ξέρω”. Τότε ο Γ πρότεινε: “Μήπως να χτίσουμε την δική μας πόλη, γύρω από τους δρόμους που έφτιαξες; Έφερα και τα τουβλάκια” Αυτή η ιδέα άρεσε πολύ στα παιδιά και άρχισαν να δημιουργούν “χτίζοντας” και “γκρεμίζοντας” ξανά και ξανά… Πόλη πάνω σε λόφο… Πόλη γύρω από λίμνη… Είπαν ότι θέλουν τελικά να φτιάξουν μια πόλη που θα ήθελαν να μένουν.”
Στην ιστοσελίδα του for kids μπορείτε να βρείτε μια ολόκληρη σειρά εκπαιδευτικού υλικού ανοιχτού τύπου, την OPEN PLAY SERIES, η οποία θα βοηθήσει το παιδί σας να ξεδιπλώσει την φαντασία και την δημιουργικότητα του, και λειτουργήσουν ως καμβάς, ώστε να ζωγραφήσει τις δικές του διαδρομές! Βρείτε την σειρά OPEN PLAY στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα: https://for–kids.gr/shop/