Το συγκεκριμένο άρθρο του for kids είναι αφιερωμένο σε έναν γονιό, ο οποίος προσπαθεί να ρυθμίσει το πρόγραμμα του λαμβάνοντας υπόψιν την ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι. Πρόκειται για την Ειρήνη Ακυλίδου, η οποία έγινε πρόσφατα μητέρα. Είναι μητέρα ενός κοριτσιού 21 μηνών, της Νεφέλης και είναι παιδαγωγός. Υποστηρίζει τις σύγχρονες και ποιοτικές προσεγγίσεις της εκπαίδευσης και πιστεύει ότι κάθε περιβάλλον, στο οποίο θα βρεθεί ένα παιδί (ακόμα στο σπίτι του) θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο έτσι, ώστε να προκαλεί το παιχνίδι και ταυτόχρονα την μάθηση.
Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό το μότο της Ειρήνης και για να μας εξηγήσει καλύτερα το πώς εφαρμόζεται αυτό στην πράξη, μας παρουσιάζει μια μέρα από την καθημερινότητα της στο σπίτι με την κόρη της. Μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε πως προσαρμόζεται καλύτερα ο χώρος του σπιτιού, αλλά και τι είδους δράσεις μπορούν να γίνουν για την δημιουργική απασχόληση του παιδιού έχοντας αλληλεπίδραση με τον ενήλικα, ενώ παράλληλα αυτός μπορεί να ολοκληρώνει και τις δικές τους υποχρεώσεις.
Ειρήνη: “Θα σας περιγράψω το πως κυλάει μία μέρα μας το Σαββατοκύριακο, καθώς τότε περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Ας πάρουμε λοιπόν την ημέρα από την αρχή. Καθώς η Νεφέλη ξυπνάει νωρίς το πρωί, ξεκινάμε με μία ήρεμη δραστηριότητα την ημέρα μας, διαβάζοντας για παράδειγμα μερικά βιβλία. Έπειτα τρώμε πρωινό και η Νεφέλη αποκτά σιγά σιγά διάθεση για παιχνίδι.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω πως στο σαλόνι του σπιτιού μας έχουμε δημιουργήσει ένα μικρό playroom, το οποίο αποτελείται από μία επιδαπέδια ραφιέρα, όπου βρίσκονται κάποια από τα παιχνίδια της Νεφέλης, ώστε να μπορεί να έχει σε αυτά συνεχή πρόσβαση. Επίσης, υπάρχει μια ξύλινη παιδική κουζίνα και μία φωτοτράπεζα. Από τα πρώτα πράγματα που προσεγγίζει η Νεφέλη ξεκινώντας το παιχνίδι της είναι η φωτοτράπεζα, είτε ζωγραφίζοντας με τους μαρκαδόρους της, είτε παίζοντας με την πλαστελίνη πάνω σε αυτήν.
Λίγο αργότερα καθώς πλησιάζει η ώρα που πρέπει να μαγειρέψω, μεταφέρω την φωτοτράπεζα στην κουζίνα, διότι είναι ένα από τα αγαπημένα της αντικείμενα και λόγω του φωτός φαίνονται όλα πολύ πιο εντυπωσιακά, κάτι που διατηρεί την προσοχή της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο χώρος της κουζίνας ενδείκνυται για αισθητηριακό παιχνίδι πάνω στην φωτοτράπεζα, μιας που εκεί υπάρχουν πολλά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Ακόμη, είναι ένα μέρος του σπιτιού που καθαρίζεται πολύ τακτικά, οπότε η Νεφέλη μπορεί να παίξει “άφοβα” και με κάτι που μπορεί να λερώσει. Αυτή είναι και για μένα μια αγαπημένη στιγμή της ημέρας, γιατί περνάμε ωραία , παίζουμε και εγώ ταυτόχρονα μπορώ να ολοκληρώσω το μαγείρεμα μου.
Έπειτα, μετά το μεσημεριανό φαγητό είναι η ώρα της ξεκούρασης και η Νεφέλη πάει για ύπνο. Όταν ξυπνήσει είναι η στιγμή που χρειάζεται λίγο παραπάνω κίνηση και ο μπαμπάς της αναλαμβάνει παιχνίδια δράσης.
Για κινητικές δραστηριότητες χρησιμοποιούμε πολύ συχνά την σκάλα αναρρίχησης, καθώς η Νεφέλη λατρεύει να σκαρφαλώνει και να ισορροπεί. Ακόμα και σε μικρότερη ηλικία η σκάλα αναρρίχησης χρησιμοποιούνταν συνήθως ως σκηνή και κρυψώνα για την Νεφέλη. Ακόμα και σήμερα μία από τις αγαπημένες μας δραστηριότητες είναι να μετατρέπουμε την σκάλα σε σκήνη, μέσα στην οποία μας αρέσει να βολευόμαστε και να διαβάζουμε τα αγαπημένα μας βιβλία.
Το Σαββατοκύριακο αφιερώνουμε επιπλέον λίγο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού και προσπαθούμε να εμπλέκουμε και την Νεφέλη σε αυτές, καθώς της αρέσει πολύ να συμμετέχει σε ό,τι κάνουμε. Έτσι βοηθάει συχνά ξεσκονίζοντας τα έπιπλα που βρίσκονται στο ύψος της και σκουπίζοντας κρατώντας και αυτή την ηλεκτρική σκούπα. Το απόγευμα φροντίζουμε είτε να βγούμε όλοι μαζί για περπάτημα είτε να πάμε στην παιδική χαρά. Έτσι έχει η Νεφέλη την δυνατότητα να εκτονώσει την ενέργεια της και να αποκτήσει καινούριες παραστάσεις μέσα στην ημέρα, καθώς και να αλληλεπιδράσει με άλλα παιδιά.
Επιστρέφοντας από τον περίπατο μας ή την παιδική χαρά, ακολουθούμε μία συγκεκριμένη ρουτίνα μέχρι την ώρα που πάει για τον βραδινό της ύπνο. Η ρουτίνα αυτή περιλαμβάνει μια δραστηριότητα που βοηθάει την Νεφέλη να χαλαρώσει πριν τον ύπνο. Στην συνέχεια τρώει βραδινό, κάνει μπάνιο και πηγαίνει στο κρεβάτι της. Σε γενικές γραμμές έτσι κυλάει ένα Σάββατο στο σπίτι.”
Το να προσπαθείς να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου ως ενήλικας με αυτό του μικρού παιδιού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Όμως το μυστικό για μια πιο εύκολη συμβίωση είναι ο συνδυασμός της ευελιξίας και της “ανοιχτής σκέψης”. Ανοιχτή σκέψη για το οτιδήποτε, για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να δώσεις στο παιδί υλικά τα οποία δεν είναι πραγματικά παιχνίδια…
Όσο πιο “homemade” γίνεται το παιχνίδι, τόσο πιο playful θα είσαι στα ματιά του παιδιού σου.
(*playful= Ο ενήλικας να είναι πιο παιγνιώδης, να προσπαθεί δηλαδή να εισάγει το παιχνίδι μέσα στην συμπεριφορά του, να είναι πιο παιγνιώδης ο χαρακτήρας του, να είναι πιο αστείος – παιδικά αστείος)
Κομμάτια του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί η Ειρήνη στο καθημερινό παιχνίδι με την Νεφέλη είναι από το for kids. Κοιτώντας το ηλεκτρονικό κατάστημα https://for-kids.gr/shop/ μπορείς να βρεις κι εσύ επιλογές όπως η φωτοτράπεζα και η σκάλα αναρρίχησης.
Επίσης αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως μπορείς να γίνεις ένας πιο playful γονιός επικοινώνησε μαζί μας https://for-kids.gr/epikinonia/ και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τον τρόπο.