Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Όταν ανακαλούμε στην μνήμη μας αγαπημένες παιδικές εμπειρίες παιχνιδιού, πιθανότατα θυμόμαστε στιγμές με έντονη δράση, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς επίβλεψη, παρέα με τους φίλους μας.  

Το risky play, στα ελληνικά το ριψοκίνδυνο παιχνίδι/ παιχνίδι ρίσκου/ επικίνδυνο παιχνίδι, στην παιδική ηλικία, δεν είναι άλλο από αυτό που τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα και ανενόχλητα, σκαρφαλώνουν, κάνουν άλματα, ισορροπία ή μπορεί ακόμα και να ασχολούνται με κάποια αιχμηρά αντικείμενα. Είναι αυτό που πολλές φορές απαγορεύουμε στα παιδία, γιατί ως ενήλικες, μας προκαλεί φόβο.   

Είναι φυσικό, ίσως και ενστικτώδες να θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από τους κινδύνους του κόσμου. Μήπως όμως με αυτήν την επιθυμία μας να κρατήσουμε τα παιδιά ασφαλή κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό;  

Υπάρχουν κάποιες “στάσεις” που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε για να διαχειριστούμε το άγχος και τις ανασφάλειές μας και να επιτρέψουμε στα παιδιά σε ένα “ασφαλές” risky play … άλλωστε είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφεύγουμε για πάντα! 

Αρχικά, πρέπει να πιστέψουμε στο παιδί. Πρέπει να πιστέψουμε στο ικανό παιδί και στις δυνάμεις του. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να του δώσουμε χώρο να τις εκφράσει, να τις αξιοποιήσει και να τις καταλάβει και το ίδιο. Μόλις τις καταλάβει, θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του. Έτσι το ρίσκο που θα παίρνει κάθε φορά θα είναι υπολογισμένο και με βάση τις δυνάμεις του. 

Για παράδειγμα, το παιδί πηγαίνει προς το δέντρο και επιχειρεί να σκαρφαλώσει. Αν εκείνη την στιγμή, πούμε στο παιδί, “Τι κάνεις εκεί! Αυτό που πας να κάνεις είναι πολύ επικίνδυνο, μπορεί να χτυπήσεις”. Τι θα κερδίσουμε; Πιθανόν θα το τρομάξουμε και θα το απογοητεύσουμε. Ενδέχεται να πιστέψει ότι είναι κάτι ακατόρθωτο, ή μπορεί ακόμα να το πεισμώσουμε και να το κάνει κρυφά, με όχι καλές συνέπειες. Αντίθετα, μπορούμε να δοκιμάσουμε να είμαστε θετικοί στην ιδέα και να του μιλήσουμε με υποστηρικτικές εκφράσεις, λέγοντας: “Έχεις σκεφτεί σε ποια σημεία θα πατήσεις για να ανέβεις με ασφάλεια;”. Σίγουρα, ακόμα και αν δεν το δείξει εκείνη την στιγμή, θα το προβληματιστεί, θα το κάνουμε να σκεφτεί ότι πρέπει να το κάνει με ασφάλεια. Αν πάλι δοκιμάσει να το κάνει και δεν δώσει σημασία στα λόγια μας ή ακόμα και να δώσει δεν έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα και χτυπήσει, εμείς με ψυχραιμία θα το βοηθήσουμε και με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι είναι κάτι που θέλει πολλή προσοχή. Αν όλα πάνε καλά και το παιδί καταφέρει να  κάνει κάποιες κινήσεις αναρρίχησης πάνω στο δέντρο, θα νιώσει ότι το εμπιστευόμαστε και θα εμπιστευτεί και το ίδιο τον ίδιο του τον εαυτό. Επίσης, θα του έχουμε βοηθήσουμε να καταλάβει ότι πρέπει να πάρει το ρίσκο με προσοχή. 

Όταν λοιπόν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να “εξερευνήσουν” τον κίνδυνο στο παιχνίδι, τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν πώς να τον διαχειρίζονται και ως εκ τούτου κατανοούν την έννοια της ασφάλειας. Επίσης, με το διερευνητικό και ριψοκίνδυνο παιχνίδι, εξοικειώνονται με το περιβάλλον, τις δυνατότητες και τα όριά του. Ανακαλύπτουν τι είναι επικίνδυνο και πώς να χειριστούν τους κινδύνους που συναντούν. Ακόμη και αν κριθούν να αντιμετωπίσουν την αποτυχία ή τις αρνητικές συνέπειες των αποφάσεών τους, τα παιδιά χτίζουν ανθεκτικότητα και αυτονομία έχοντας αποκτήσει στρατηγικές αντιμετώπισης για αντίστοιχες καταστάσεις. 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το for kids έχει σχεδιάσει σκάλες αναρριχήσεις ώστε να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να ενεργήσουν κινητικά και να εμπλακούν σε ένα risky play μέσα σε ένα ειδικά πλαισιωμένο περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που κάνει εμάς τους ενήλικες να αισθανθούμε πιο άνετα και να δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί να δοκιμάσει κάτι πιο “επικίνδυνο”. Η τριβή με το risky play, μέσω της σκάλας αναρρίχησης, σε ένα πιο οριοθετημένο περιβάλλον αποτελεί προετοιμασία τόσο για το παιδί όσο και για τους ενήλικες, ώστε αυτό να συμβεί και σε ένα πιο ανοιχτό και ελεύθερο περιβάλλον (όπως έξω στην φύση). Το παιδί αναπτύσσει την αδρή κινητικότητά του, αποκτά καλύτερη αίσθηση του κινδύνου, καθώς και την εμπειρία του τι πρέπει να προσέχει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Οι ενήλικες αποκτούν περισσότερη εμπιστοσύνη στο παιδί και στις ικανότητές του και μπορούν να εκτιμήσουν καλυτέρα την δυνατότητά του να διαχειρίζεται καταστάσεις κινδύνου. 

 

Στην ιστοσελίδα του for kids μπορείτε να βρείτε δύο ειδών σκάλες αναρρίχησης, η μία ύψους 120cm και η άλλη ύψους 50cm, καθώς ακόμα και πολύ ωραίους συνδυασμούς των σκαλών αυτών με βοηθητική ράμπα. Με αυτόν θα δώσετε  στο παιχνίδι των παιδιών ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και θα δημιουργήσετε την δική σας παιδική χαρά.